Veneto / Benátsko

 

Veneto je největší vinařský region Itálie. Region se rozkládá od alpského střediska zimních sportů Cortina d'Ampezzo až po ústí řeky Pádu do Jaderského moře. Nejvýznamnější vinařské zóny jsou Soave, Valpolicella a Bardolino. Oblast je též vyhlášená výrobou jemného a elegantního prosecca.

Tato fenomenální, známá šumivá vína jsou vyráběná z odrůdy Prosecco (glera), která je pěstována pouze v Itálii. Více než 95 % vinic Prosecca se nachází v provincii Treviso, oblast Conegliano – Valdobbiadene. Tato kopcovitá oblast ležící na sever od řeky Piavy produkuje přes 25 miliónů šumivého vína Prosecco ročně.

Oblast výroby zahrnuje území 15 obcí a rozkládá se na 18 000 ha. Réva je pěstována pouze na nejslunnějších částech kopců ve výšce mezi 50 a 500 m n. m., zatímco severní část kopců je pokryta lesy.

Prosecco je v této oblasti přítomno již více než dvě století. Od 19. století, kdy byla v Coneglianu založena Škola vinařství a vína a Experimentální stanice pro vinařství, výzkum prosecca velice pokročil a rozšířil se po celé oblasti. Původ této odrůdy je opředen tajemstvím; někteří ale tvrdí, že byla známá již za časů římského císařství pod jménem Pucino a víno, které se z této odrůdy získávalo, bylo velice oceňováno císařovnou Livií Augustou.