Risotti / Rizota

 

1. Rizoto s artyčoky

Pro 4 osoby

Obtížnost střední

Doba přípravy – 10 min

Doba vaření – 20 min

 

Potřebujeme:

  • 320g rýže na rizoto
  • 1 l vývaru (masový, zeleninový)
  • 1 artyčoky ,sklenička 280g
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bílá cibule
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 5 lžic olivového oleje
  • 30g másla
  • strouhaný parmazán (cca 50g)
  • majoránka
  • sůl, pepř

 

Příprava:

  1. Nakrájíme velice jemně česnek a půlku cibule a necháme zesklovatět na pánvi s olivovým olejem. Přidáme okapané artyčoky nakrájené na čtvrtky, podlijeme vývarem a necháme 10 minut podusit. Ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme; odstavíme a držíme v teple.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, necháme zesklovatět druhou půlku cibule nakrájenou na jemno, a přidáme rýži (POZOR!!! rýži neproplachujeme). Rýži neustále mícháme po dobu cca 4 minut, podlijeme bílým vínem a necháme ho odpařit.
  3. Postupně přiléváme naběračkou vývar a neustále pomalu mícháme tak, abychom nerozbili zrnka rýže.
  4. Přibližně po 15 minutách přidáme artyčoky a pomalým, jemným mícháním vše spojíme, podlijeme vývarem a opět přivedeme k varu. Mícháme ještě 5 minut.
  5. Na závěr přidáme oříšek másla a nastrouhaný parmazán, jemně promícháme a ihned servírujeme.