Risotti / Rizota
1. Rizoto s artyčoky
Pro 4 osoby
Obtížnost střední
Doba přípravy – 10 min
Doba vaření – 20 min
Potřebujeme:
- 320g rýže na rizoto
- 1 l vývaru (masový, zeleninový)
- 1 artyčoky ,sklenička 280g
- 1 stroužek česneku
- 1 bílá cibule
- 2 dcl suchého bílého vína
- 5 lžic olivového oleje
- 30g másla
- strouhaný parmazán (cca 50g)
- majoránka
- sůl, pepř
Příprava:
- Nakrájíme velice jemně česnek a půlku cibule a necháme zesklovatět na pánvi s olivovým olejem. Přidáme okapané artyčoky nakrájené na čtvrtky, podlijeme vývarem a necháme 10 minut podusit. Ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme; odstavíme a držíme v teple.
- V hrnci rozpustíme máslo, necháme zesklovatět druhou půlku cibule nakrájenou na jemno, a přidáme rýži (POZOR!!! rýži neproplachujeme). Rýži neustále mícháme po dobu cca 4 minut, podlijeme bílým vínem a necháme ho odpařit.
- Postupně přiléváme naběračkou vývar a neustále pomalu mícháme tak, abychom nerozbili zrnka rýže.
- Přibližně po 15 minutách přidáme artyčoky a pomalým, jemným mícháním vše spojíme, podlijeme vývarem a opět přivedeme k varu. Mícháme ještě 5 minut.
- Na závěr přidáme oříšek másla a nastrouhaný parmazán, jemně promícháme a ihned servírujeme.