Insalate / Saláty

 

1. Těstovinový salát s lilkem a sušenými rajčaty

Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy – 15min
Doba vaření – 15min

 

Potřebujeme:

  • Těstoviny (např. rigatoni, 400g)
  • Sušená rajčata (40g)
  • Ricotta (strouhaná, jedna hrst)
  • Peperoncino (špetka, podle chuti)
  • Olivový olej (4 lžíce)
  • Lilek (300g)
  • Jarní cibulka (2ks)
  • Bazalka (20 lístků)
  • Česnek (1 stroužek)
  • Piniová semínka (60g)

Příprava:

  1. Sušená rajčata naložíme na 5 minut do teplé vody (ne vroucí). Až změknou, nakrájíme je na plátky a dáme si je stranou.
  2. Lilek si nakrájíme na kolečka +/- 3mm tenká.
  3. Vylisovaný česnek, nasekanou cibulku a peperoncino hodíme na pánev, na které jsme rozpálili 4 lžíce oleje. Necháme pár minut zpěnit.
  4. Přidáme lilek, rajčata a zalijeme jednou naběračkou teplé vody, necháme povařit. Až lilek změkne, natrháme do pánve lístky bazalky.
  5. Necháme vařit těstoviny.
  6. Mezitím na teflonovou pánev dáme pražit piniová semínka.
  7. Když se nám těstoviny dovaří, slijeme je, ale necháme si v hrnci trochu slané vody, kterou s těstovinami přidáme na pánev s lilky a rajčaty, důkladně promícháme, přidáme piniová semínka a navrch zasypeme ricottou. Podáváme teplé, či studené - záleží na chuti, či ročním odbobí.

 

2. "Insalata Pantesca"  - bramborový salát s olivami a kapary

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká
Doba přípravy – 15min
Doba vaření – 35min

Potřebujeme:

  • Brambory (600g)
  • Naložené kapary (+/- 20ks)
  • Cherry rajčátka
  • Bazalka (pár lístků)
  • Červená cibule
  • Černé olivy
  • Sušené oregáno
  • Olivový olej (6 lžic)
  • Červený vinný ocet
  • Sůl a pepř (podle chuti)

Příprava:

  1. Brambory ve slupce uvaříme a ještě teplé oloupeme. Necháme vystydnout. Nakrájíme je poté na plátky asi 1cm tlusté.
  2. Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a na cca. 30min naložíme do vinného octa.
  3. Omyjeme rajčátka, rozkrojíme vejpůl a lehkým zmáčknutím z nich "vyždímeme" semínka a vodu a umístíme je do sítka rozkrojenou částí dolu.
  4. Kapary v cedníku propláchneme studenou vodou, aby se částečně zbavily soli.
  5. Olivy zbavíme pecek.
  6. V tomto bodě dáme vše do jedné mísy, dochutíme oregánem, olivovým olejem, natrhanou bazalkou, pepřem, solí a trochou vinného octa. Vše promícháme.