Insalate / Saláty
1. Těstovinový salát s lilkem a sušenými rajčaty
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy – 15min
Doba vaření – 15min
Potřebujeme:
- Těstoviny (např. rigatoni, 400g)
- Sušená rajčata (40g)
- Ricotta (strouhaná, jedna hrst)
- Peperoncino (špetka, podle chuti)
- Olivový olej (4 lžíce)
- Lilek (300g)
- Jarní cibulka (2ks)
- Bazalka (20 lístků)
- Česnek (1 stroužek)
- Piniová semínka (60g)
Příprava:
- Sušená rajčata naložíme na 5 minut do teplé vody (ne vroucí). Až změknou, nakrájíme je na plátky a dáme si je stranou.
- Lilek si nakrájíme na kolečka +/- 3mm tenká.
- Vylisovaný česnek, nasekanou cibulku a peperoncino hodíme na pánev, na které jsme rozpálili 4 lžíce oleje. Necháme pár minut zpěnit.
- Přidáme lilek, rajčata a zalijeme jednou naběračkou teplé vody, necháme povařit. Až lilek změkne, natrháme do pánve lístky bazalky.
- Necháme vařit těstoviny.
- Mezitím na teflonovou pánev dáme pražit piniová semínka.
- Když se nám těstoviny dovaří, slijeme je, ale necháme si v hrnci trochu slané vody, kterou s těstovinami přidáme na pánev s lilky a rajčaty, důkladně promícháme, přidáme piniová semínka a navrch zasypeme ricottou. Podáváme teplé, či studené - záleží na chuti, či ročním odbobí.
2. "Insalata Pantesca" - bramborový salát s olivami a kapary
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy – 15min
Doba vaření – 35min
Potřebujeme:
- Brambory (600g)
- Naložené kapary (+/- 20ks)
- Cherry rajčátka
- Bazalka (pár lístků)
- Červená cibule
- Černé olivy
- Sušené oregáno
- Olivový olej (6 lžic)
- Červený vinný ocet
- Sůl a pepř (podle chuti)
Příprava:
- Brambory ve slupce uvaříme a ještě teplé oloupeme. Necháme vystydnout. Nakrájíme je poté na plátky asi 1cm tlusté.
- Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a na cca. 30min naložíme do vinného octa.
- Omyjeme rajčátka, rozkrojíme vejpůl a lehkým zmáčknutím z nich "vyždímeme" semínka a vodu a umístíme je do sítka rozkrojenou částí dolu.
- Kapary v cedníku propláchneme studenou vodou, aby se částečně zbavily soli.
- Olivy zbavíme pecek.
- V tomto bodě dáme vše do jedné mísy, dochutíme oregánem, olivovým olejem, natrhanou bazalkou, pepřem, solí a trochou vinného octa. Vše promícháme.