Pasta / Těstoviny

 

1. Mezze maniche al tonno

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy – 5min

Doba vaření – 10min

 

Potřebujeme:

  • Těstoviny (mezze maniche, 350g)
  • Olivový olej (4 lžíce)
  • Ančovičky (2 závitky)
  • Tuňák (200g)
  • Česnek (2 stroužky)
  • Peperoncino (špetka, podle chuti)
  • Passata – rajčatové pyré (400g)
  • Petržel (1 lžíce, drcený)
  • Sůl (podle chuti)

Příprava:

  1. Na rozpálený olej přidáme 2 rozdrcené stroužky česneku, nasekané ančovičky a špetku pálivého peperoncina. Mícháme dokud se nám ančovičky nerozpustí.
  2. Přidáme tuňáka a necháme ho pár chvil absorbovat aroma.
  3. Přilijeme rajčatové pyré a pár minut necháme provařit na mírném plameni.
  4. Ochutnáme omáčku a můžeme upravit solí či peperoncinem.
  5. Přidáme nasekanou petržel.
  6. Na pánev přidáme dovařené těstoviny a necháme je pár chvil natáhnout aroma.
  7. Podáváme

 

 

2. Penne all'arrabbiata

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy  - 10min

Doba vaření  – 10min

 

Potřebujeme:

  • 400g těstovin Penne rigate
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g čerstvých zralých rajčat nebo plechovku krájených rajčat
  • 2 celé feferonky (peperoncino) nebo mleté – množství dle chuti
  • 2 – 3 lžičky nasekané petrželky
  • parmazán

 

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
  2. Na hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme prolisovaný česnek a peperoncino, lehce opražíme.
  3. Přidáme rajčata zbavená slupky a semínek a nakrájená na kostičky nebo vyklopíme obsah plechovky a povaříme 5 minut, dle chuti osolíme.
  4. Uvařené těstoviny přidáme do pánve k omáčce, lekce promícháme.
  5. Nakonec hustě posypeme nasekanou petrželkou, nešetříme.
  6. Servírujeme na talíře a dle chuti posypeme parmazánem.

 

RADA NA ZÁVĚR:

Česnek a peperoncino nenechávejte na rozpáleném oleji příliš dlouho, omáčka by mohla získat nepříjemnou chuť.

 

 

3. Troccoli se sušenými rajčátky, ančovičkami a opraženou strouhankou

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy  - 10min

Doba vaření  – 15min

 

Potřebujeme:

  • 400g těstovin (pokud nemáte troccoli, můžete použít bucatini, spaghetti, linguine nebo vermicelli)
  • 1 celá feferonka (peperoncino) nebo mletá (množství dle chuti)
  • 80g sušených nakládaných rajčátek
  • 30g ančoviček v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • strouhanka
  • sůl

 

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny.
  2. Nakrájíme najemno okapané ančovičky, utřete česnek.
  3. Na pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje a na mírném ohni necháme rozpustit ančovičky, přidáme česnek a peperoncino.
  4. Necháme okapat sušená rajčátka a nakrájíme je na tenké nudličky. Přidáme k ostatnímu na pánev.
  5. Na druhé pánvi rozpalíme 3 lžíce olivového oleje a dáme opražit strouhanku, nezapomeňte míchat, ať se nepřipálí.
  6. Uvaříme těstoviny v osolené vodě a přidáme je do pánve, lehce promícháme. Pokud je třeba, přidáme několik lžic vody z uvařených těstovin, aby se vše pěkně spojilo.
  7. Stáhneme z plotýnky, přidáme opraženou strouhanku.
  8. Servírujeme na talíře a okamžitě podáváme.

 

 

4. Trofie liguri al pesto genovese s brambory a fazolkami

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy – 15 min

Doba vaření – 10 min

 

Potřebujeme:

  • 350g Trofie liguri (nebo jiné krátké těstoviny)
  • 200g brambor
  • 150g zelených fazolek
  • 40g parmazánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, bazalka

Příprava:

  1. Očistěte fazolky a uvařte je v osolené vodě společně s brambory nakrájenými na kostičky a s těstovinami.
  2. Sceďte, ochuťte pestem a přidejte dvě lžíce vody, ve které jste vše vařili. Opatrně promíchejte.
  3. Posypte parmazánem dle chuti, ozdobte bazalkou a ihned podávejte.

 

5. Gnocchetti sardi alla contadina

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy  - 5min

Doba vaření  – 15min

 

Potřebujeme:

  • 400g těstovin Gnocchetti sardi
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ cibule
  • 75 g pancetty
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 5 lístků šalvěje
  • snítka rozmarýnu
  • 2 – 3 lžice nasekané petrželky
  • sůl, pepř dle chuti

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
  2. Na hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou šalvěj a rozmarýn a celý stroužek česneku a najemno nakrájenou cibuli; necháme lehce osmahnout.
  3. Přidáme na kostičky nakrájenou pancettu a opět opražíme, ale ne do křupava; pak vyklopíme bílé fazole i s nálevem a přilijeme rajčatové pyré. Ihned přihodíme hrst nasekané petrželky a povaříme cca 10 minut na mírném ohni, opepříme.
  4. Uvařené těstoviny přidáme do pánve k omáčce, lehce promícháme a pokapeme olivovým olejem.
  5. Servírujeme na talíře a posypeme opět nasekanou petrželkou.

RADA NA ZÁVĚR:

Obvykle jsou fazole konzervovány ve slaném nálevu, dejte proto pozor při solení pokrmu, pravděpodobně ho již nebude třeba dosolovat.

 

6. Orecchiette pugliesi alle erbe - (Apulská ouška s bylinkami)

Pro 4 osoby

Obtížnost nízká

Doba přípravy  - 5min

Doba vaření  – 15min

 

Potřebujeme:

  • 350g těstovin Orecchiette pugliesi
  • 120g másla
  • 2 lžíce pažitky nebo cibulové natě
  • 3 lžíce nastrouhaného ovčího sýra Pecorino romano
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžičky tymiánu
  • sůl, pepř dle chuti

 

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
  2. Bylinky nasekáme najemno; změklé máslo vložíme do mísy a vařečkou ho zpracujeme v krém, osolíme, opepříme.
  3. Přidáme bylinky a vpracujeme do másla.
  4. Slijeme těstoviny, odlijeme si skleničku vody, ve které jsme vařili těstoviny; uvařené těstoviny přidáme do mísy k bylinkovému máslu, posypeme pecorinem a dobře promícháme; pokud se mám těstoviny zdají suché, přilijeme trochu vody z uvařených těstovin.
  5. Servírujeme na talíře a ozdobíme snítkou či lístkem některé z bylinek..

 

RADA NA ZÁVĚR:

V případě, že nemáme ovčí sýr pecorino romano, můžeme ho nahradit parmazánem.