Pasta / Těstoviny
1. Mezze maniche al tonno
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy – 5min
Doba vaření – 10min
Potřebujeme:
- Těstoviny (mezze maniche, 350g)
- Olivový olej (4 lžíce)
- Ančovičky (2 závitky)
- Tuňák (200g)
- Česnek (2 stroužky)
- Peperoncino (špetka, podle chuti)
- Passata – rajčatové pyré (400g)
- Petržel (1 lžíce, drcený)
- Sůl (podle chuti)
Příprava:
- Na rozpálený olej přidáme 2 rozdrcené stroužky česneku, nasekané ančovičky a špetku pálivého peperoncina. Mícháme dokud se nám ančovičky nerozpustí.
- Přidáme tuňáka a necháme ho pár chvil absorbovat aroma.
- Přilijeme rajčatové pyré a pár minut necháme provařit na mírném plameni.
- Ochutnáme omáčku a můžeme upravit solí či peperoncinem.
- Přidáme nasekanou petržel.
- Na pánev přidáme dovařené těstoviny a necháme je pár chvil natáhnout aroma.
- Podáváme
2. Penne all'arrabbiata
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy - 10min
Doba vaření – 10min
Potřebujeme:
- 400g těstovin Penne rigate
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g čerstvých zralých rajčat nebo plechovku krájených rajčat
- 2 celé feferonky (peperoncino) nebo mleté – množství dle chuti
- 2 – 3 lžičky nasekané petrželky
- parmazán
Příprava:
- Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
- Na hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme prolisovaný česnek a peperoncino, lehce opražíme.
- Přidáme rajčata zbavená slupky a semínek a nakrájená na kostičky nebo vyklopíme obsah plechovky a povaříme 5 minut, dle chuti osolíme.
- Uvařené těstoviny přidáme do pánve k omáčce, lekce promícháme.
- Nakonec hustě posypeme nasekanou petrželkou, nešetříme.
- Servírujeme na talíře a dle chuti posypeme parmazánem.
RADA NA ZÁVĚR:
Česnek a peperoncino nenechávejte na rozpáleném oleji příliš dlouho, omáčka by mohla získat nepříjemnou chuť.
3. Troccoli se sušenými rajčátky, ančovičkami a opraženou strouhankou
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy - 10min
Doba vaření – 15min
Potřebujeme:
- 400g těstovin (pokud nemáte troccoli, můžete použít bucatini, spaghetti, linguine nebo vermicelli)
- 1 celá feferonka (peperoncino) nebo mletá (množství dle chuti)
- 80g sušených nakládaných rajčátek
- 30g ančoviček v oleji
- 1 stroužek česneku
- 6 lžic olivového oleje
- strouhanka
- sůl
Příprava:
- Dáme vařit vodu na těstoviny.
- Nakrájíme najemno okapané ančovičky, utřete česnek.
- Na pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje a na mírném ohni necháme rozpustit ančovičky, přidáme česnek a peperoncino.
- Necháme okapat sušená rajčátka a nakrájíme je na tenké nudličky. Přidáme k ostatnímu na pánev.
- Na druhé pánvi rozpalíme 3 lžíce olivového oleje a dáme opražit strouhanku, nezapomeňte míchat, ať se nepřipálí.
- Uvaříme těstoviny v osolené vodě a přidáme je do pánve, lehce promícháme. Pokud je třeba, přidáme několik lžic vody z uvařených těstovin, aby se vše pěkně spojilo.
- Stáhneme z plotýnky, přidáme opraženou strouhanku.
- Servírujeme na talíře a okamžitě podáváme.
4. Trofie liguri al pesto genovese s brambory a fazolkami
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy – 15 min
Doba vaření – 10 min
Potřebujeme:
- 350g Trofie liguri (nebo jiné krátké těstoviny)
- 200g brambor
- 150g zelených fazolek
- 40g parmazánu
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, bazalka
Příprava:
- Očistěte fazolky a uvařte je v osolené vodě společně s brambory nakrájenými na kostičky a s těstovinami.
- Sceďte, ochuťte pestem a přidejte dvě lžíce vody, ve které jste vše vařili. Opatrně promíchejte.
- Posypte parmazánem dle chuti, ozdobte bazalkou a ihned podávejte.
5. Gnocchetti sardi alla contadina
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy - 5min
Doba vaření – 15min
Potřebujeme:
- 400g těstovin Gnocchetti sardi
- 1 stroužek česneku
- ¼ cibule
- 75 g pancetty
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka bílých fazolí
- 200 ml rajčatového pyré
- 5 lístků šalvěje
- snítka rozmarýnu
- 2 – 3 lžice nasekané petrželky
- sůl, pepř dle chuti
Příprava:
- Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
- Na hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nasekanou šalvěj a rozmarýn a celý stroužek česneku a najemno nakrájenou cibuli; necháme lehce osmahnout.
- Přidáme na kostičky nakrájenou pancettu a opět opražíme, ale ne do křupava; pak vyklopíme bílé fazole i s nálevem a přilijeme rajčatové pyré. Ihned přihodíme hrst nasekané petrželky a povaříme cca 10 minut na mírném ohni, opepříme.
- Uvařené těstoviny přidáme do pánve k omáčce, lehce promícháme a pokapeme olivovým olejem.
- Servírujeme na talíře a posypeme opět nasekanou petrželkou.
RADA NA ZÁVĚR:
Obvykle jsou fazole konzervovány ve slaném nálevu, dejte proto pozor při solení pokrmu, pravděpodobně ho již nebude třeba dosolovat.
6. Orecchiette pugliesi alle erbe - (Apulská ouška s bylinkami)
Pro 4 osoby
Obtížnost nízká
Doba přípravy - 5min
Doba vaření – 15min
Potřebujeme:
- 350g těstovin Orecchiette pugliesi
- 120g másla
- 2 lžíce pažitky nebo cibulové natě
- 3 lžíce nastrouhaného ovčího sýra Pecorino romano
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 lžičky tymiánu
- sůl, pepř dle chuti
Příprava:
- Dáme vařit vodu na těstoviny; když vře, osolíme a vhodíme těstoviny.
- Bylinky nasekáme najemno; změklé máslo vložíme do mísy a vařečkou ho zpracujeme v krém, osolíme, opepříme.
- Přidáme bylinky a vpracujeme do másla.
- Slijeme těstoviny, odlijeme si skleničku vody, ve které jsme vařili těstoviny; uvařené těstoviny přidáme do mísy k bylinkovému máslu, posypeme pecorinem a dobře promícháme; pokud se mám těstoviny zdají suché, přilijeme trochu vody z uvařených těstovin.
- Servírujeme na talíře a ozdobíme snítkou či lístkem některé z bylinek..
RADA NA ZÁVĚR:
V případě, že nemáme ovčí sýr pecorino romano, můžeme ho nahradit parmazánem.